fredag 18 december 2009

Chokladdoppad lakritskola med havssalt

Mikael, här är receptet.

ca 60 stycken
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
3/4 dl turkisk peppar (karameller)
2 tsk smör
200g mörk choklad


Klä en form, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper. Krossa karamellerna med mortel. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade karamellernai en vid gryta. låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117-120 grader eller tills smeten klarar kulprovet (ca 15 min i vid gryta). Rör ner smöret och häll smeten i formen. ställ kolan att stelna.

Smält under tiden chokladen i vattenbad. Skär eller klip kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på bakplåtspapper eller galler. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar